Arbeidstilsynet har i år lagt vekt på noen utvalgte områder innen HMS for sitt arbeid. Formålet er å øke bevisstheten omkring HMS i bedriftene, slik at arbeidsmiljøet blir tryggere og forholder seg til lover og regler.
Arbeidstilsynet skal bidra til at virksomhetene arbeider godt med eget arbeidsmiljø. I tillegg jobber vi for at arbeidstakere skal ha seriøse og anstendige arbeidsvilkår, og med å avdekke og bekjempe arbeidslivskriminalitet.
Arbeidstilsynet
For å avgjøre hvilke områder vi særlig skal rette innsatsen vår mot, ser vi på hvilke arbeidstakergrupper som har størst risiko for å bli utsatt for uforsvarlige arbeidsforhold eller arbeidsrelatert sykdom og skade. I tillegg følger vi med på aktører som bidrar til useriøsitet og arbeidslivskriminalitet og slik setter arbeidsmiljøtilstanden under press
Trude Vollheim i Arbeidstilsynet
Mer konkret betyr dette at vi i 2022 særlig prioriterer arbeidstakere som er mest utsatte for:
- kreftfremkallende eksponering i arbeidslivet, for eksempel asbest, kvartsstøv, dieseleksos eller sveiserøyk.
- arbeidsrelaterte ulykker med alvorlig skade, for eksempel fallulykker, klemulykker eller ulykker hvor arbeidstaker blir truffet av gjenstand.
- arbeidsrelaterte muskel- og skjelettplager som kan skyldes for eksempel tunge løft, belastende arbeidsstillinger, vibrasjoner, høyt arbeidspress eller lite kontroll over egen arbeidssituasjon.
- arbeidsrelaterte psykiske plager som kan knyttes til for eksempel vold og trusler, trakassering, høye emosjonelle krav eller rollekonflikter
Videre kan aktører i bransjer som er utsatt for uanstendige arbeidsforhold vente seg besøk fra arbeidstilsynet.
Disse bransjene listet under:
- jordbruk og gartneri
- bygg
- elektro
- fiskeindustri
- persontransport med turbil
- overnatting, servering og catering
- godstransport på vei
- renhold
- skips- og verftsindustri
En god start for disse bransjene er å gjennomføre HMS kurs, samt å etablere et internkontrollsystem i bedriften. Dette er enkelt og raskt gjort og gir en god start på HMS arbeidet og et godt grunnlag for videre utvikling med tanke på arbeidsmiljø og -forhold.
Både ledere og verneombud har krav på HMS kurs. Men også vanlige ansatte har stor nytte av HMS kurs.